Skip to main content
| | STIPE VULETIĆ

Sorta Ichumare – najranija sorta Neretvanske mandarine

U prethodnim člancima već smo spominjali osnovnu podjelu sorti mandarina s obzirom na njihovo vrijeme dozrijevanja. Tako smo ih podijelili na vrlo rane, rane, sorte srednje zriobe i kasne sorte. Najranija sorta među vrlo ranim sortama je sorta Ichumare i zato ćemo joj posvetiti nešto više pozornosti.
  • Vrlo rane sorte – razdoblje sazrijevanja od cvatnje do berbe traje od 125 do 145 dana
  • Rane sorte mandarine – razdoblje dozrijevanja im je između 150 i 155 dana
  • Sorte srednje zriobe – dozrijevaju kroz razdoblje od 170 dana od cvatnje
  • Kasna sorta Owari, kojoj je potrebno 190 dana od cvatnje do berbe.
Sorta Ichumare pripada vrlo ranim sortama, s najkraćim razdobljem dozrijevanja, od 125 dana. Berba se odvija kroz mjesec rujan. Plod je dobrog općeg izgleda, plosnat i velik (prosječne mase 133 g, prosječnog promjera 77 mm). Kožica je tanka, srednje priljubljena, žuto-narančaste boje. Ova sorta odlikuje se finom strukturom mesa narančaste boje, koje je veoma sočno i bez sjemenki. Okus je subjektivno ocijenjen kao izvrstan. Razmak sadnje je 1 m, krošnja je patuljasta, granje je rijetko i raštrkano, a listovi eliptični (Popović, Vego, 2010.).
Zanimljivo je napomenuti kako i kada uopće dolazi do zriobe i kada i na koji način plodovi mandarine počinju dobivati onaj potrebni voćni šećer koji će u idealnoj kombinaciji s voćnim kiselinama dati vrhunski plod koji može doći do krajnjeg potrošača u svom najboljem izdanju.
Ono što mi, kao proizvođači i životni suputnici naših mandarina znamo, to je da zeleni plod mandarine u svojoj završnoj fazi neće početi ni mijenjati boju ni povećavati količinu šećera, ni smanjivati udio kiselina sve dok dnevna amplituda temperature (razlika između najviše i najniže temperature tijekom jednog dana) ne bude značajna, točnije dok noći ne postanu hladnije. To je u pravilu razdoblje iza Velike Gospe (15.8.) nakon prve kiše kada dolazi do naglog “prekida” vrućeg ljeta prvom većom kišom i postupnog početka jeseni (što je ove, 2015.g., pravi slučaj za primjer). U Neretvi zato postoji narodna poslovica koja kaže: “Ti moli Boga za kišu do Velike Gospe, a ja ću od Velike Gospe”, dajući do znanja kako je mogućnost ikakve kiše do 15.8. gotovo zanemariva, a nakon toga je itekako izvjesna.
Kada govorimo o ranim sortama, a sorta Ichumare je prethodnica sviju njih, itekako je važno kakva će godina biti, koliko kiše i kada će pasti, kolika će biti sunčana razdoblja te kada će početi završno zrenje ploda. Lanjska godina (2014.) koja je bila poprilično kišna, posebice govoreći o ljetnom razdoblju, donijela je sveukupno smanjenu količinu šećera u plodu zbog nedostatka sunčanih razdoblja dok je raniji “završetak” ljeta uzrokovao i raniju zriobu pa su se plodovi sorte Ichumare brali već sredinom rujna. Ove godine, 2015., berba sorte Ichumare bi mogla početi također sredinom rujna, odnosno u njegovoj drugoj polovici, s tim da će slatkoća ploda biti značajnija od prošlogodišnje uslijed vrućeg i osunčanog ljeta.
Također treba napomenuti kako se zbog više cijene ranih sorti mandarina one često ( ili, nažalost, čak i u pravilu) znaju brati nedovoljno zrele i nedovoljno žute. Boja im se mijenja na umjetan način, tzv. dožućivanjem u komorama u uvjetima povišenih temperatura i visoke vlažnosti uz dodatak plina etilena. Time se mijenja boja kore ploda, ali ne i udio voćnog šećera zbog čega su plodovi kiseli i ruše renome mandarini svojom nekvalitetom, odnosno nezrelošću.
Za određivanje zrelosti ploda mandarine koristi se više kriterija od kojih tri glavna:
1. Odnos udjela voćnog šećera i kiselina u plodu koji treba biti u omjeru 7:1
2. Organoleptička metoda – metoda kušanja ploda
3. Boja kore ploda
Nedvojbena kvaliteta ploda koji će dospjeti do naših (Mandarinetovih) krajnjih kupaca utvrdit će se uporabom sve tri metode – mjerenjem količine šećera i kiselina u plodu, kušanjem istih te promatranjem boje ploda koji mora biti najmanje trećinu površine žut, a po mogućnosti nadpolovično. Zbog toga će plodovi biti neupitno i provjereno kvalitetni i vrhunske kvalitete kao što Mandarinet svojim kupcima i jamči.