Skip to main content

NAŠA PRIČA

Uspjeh nije ono što imate
nego ono što jeste

Mi smo Obiteljsko Poljoprivredno Gospodarstvo (OPG) iz Opuzena, Doline Neretve. Uzgajamo gotovo sve vrste agruma (mandarina, klementina, limun, grejp, naranča, crvena naranča, kumkvat) i kivi.
Priča o neretvanskoj mandarini vezana je za daleki Japan odakle su, kao poklon tadašnjeg japanskog konzula, stigle još 1933.g prve sadnice mandarina od čijih pupova (metodom kalemljenja na podlogu ‘Poncirus trifoliata’) su kasnije nastale gotovo sve sadnice posađenih mandarina u Dolini Neretve u prvim periodima sadnje. Sadnja prvih mandarina u Dolini Neretve počinje krajem 1950 – ih kada je FAO izvršio veliku melioraciju dotad močvarnih područja u donjem toku Neretve čime su stvorene značajnije površine za sadnju agruma koje su u uvjetima mediteranske klime mogli uspijevati.

Naša priča

Naša priča o uzgoju agruma seže još u daleku 1962. kada su na našem gospodarstvu posađene i prve mandarine. Danas na zemlji pradjedova uzgajamo sve ove agrume u ekološkoj proizvodnji koju vidimo kao jedinu mogućnost suživota čovjeka i prirode. Već 2014.godine prvi smo organizirali izravne dostave agruma na kućni prag u Zagrebu (Karlovcu, Varaždinu) i Ljubljani, da bi narednih godina mrežu proširili i na Graz i Beč.
 • Mandarina

 • Klementina

 • Crvena naranča

 • Naranča

 • Limun

 • Grejp

 • Kumkvat

 • Kiwi

  Iskustva proizvodnje, prerade i plasmana agruma

  Nas dvoje

  Matea ekonomistica i Stipe geograf. Mi smo idejni začetnici i tvorci Mandarineta. Ideje o našem poslovanju, počevši od izravnog plasmana svježeg voća, prerade voća u marmelade i slatkiše kao i mnoge druge koje su pred realizacijom, plod su nas i svega što nosimo u sebi.
  Iskustva proizvodnje, prerade i plasmana agruma dobivena od Australije, Floride i Kalifornije, preko Grčke i Kube značajno su utjecala na izgradnju našeg branda uopće. Školovanje u Austriji i upoznavanje kulture, načina razmišljanja i potreba srednjoeuropskog čovjeka dali su Matei kreativnu snagu kojom pokreće većinu naših projekata. S druge strane, odrastanje među nasadima agruma u Opuzenu Stipi je dalo izravnu povezanost s voćkama koje su prije svega zaslužne za uspjeh našeg cjelokupnog projekta, a sveobuhvatnost geografskog poziva širinu sfera koje objedinjuje u ulozi glavnog logističara. Izravan odnos s kupcem nešto je izazovno, lijepo i nezaobilazno u našoj misiji/poslu. Njihova potpora i spoznaja kako se raduju nama i našim proizvodima čini i nas sretnim, a zadatke pred nama lakšim.

  GDJE SMO …

  Krajnji jug Hrvatske, Dubrovačko – neretvanska županija, biser Mediterana, oaza u (suhom) kršu, donji tok ljepotice Neretve – tamo gdje se Ona s morem ljubi, bogatstvo života u svakom pogledu – Dolina Neretve, Opuzen – tu smo mi!