O ostalim agrumima – 1.dio
Klementina je posebna vrsta agruma (lat. Citrus x clementina) i ona je zapravo križanac mandarine i slatke naranče.
Dozrijeva u prosincu i ovisno o zimskim temperaturama, nerijedak je slučaj da se bere i u siječnju (osobno se sjećam jedne berbe klementina, 1997./1998., u veljači, ali to je u svakom slučaju iznimka).
Plod je okruglog oblika (okrugliji od mandarine) i iznimnog okusa te posebice mirisa tako da od jednog ploda neretvanske klementine zamiriše cijela kuća, ali doslovno.
Veličinom su nešto manje od mandarina, ali su zato punijeg okusa i posebne osvježavajuće arome. U Neretvi se omjer kvalitete klementine i mandarine kolokvijalno smatrao 2:1, međutim tržište daje tek neznatnu prednost klementini (u cjenovnom razredu) koja je u Hrvatskoj pretežno iz uvoza.
Limun (lat. Citrus limon L.) je u Hrvatskoj ograničen na uska područja uzgoja, pretežno južnih strana dalmatinskih otoka te nezaobilazne Doline Neretve. Limitirajući faktor kod uzgoja limuna je najniža zimska temperatura koja ukoliko ode ispod – 5 °C predstavlja ozbiljnu opasnost po život same biljke. Primjerice, nakon velike zime u Neretvi ,u veljači 2012. godine i temperatura koje su se dugo (desetak dana) zadržale na nevjerojatnih -10 °C, limuni su nekako uspjeli preživjeti, ali dogodine nije bilo limuna “ni za ucidit u čaj”.
Što se sorti limuna tiče, postoje tri najzastupljenije, a to su: Mjesečar, Meyer i Lisbon. Razlike među njima su u debljini kore i količini soka. Dok je Mjesečar debele kore (idealne za pripremu kolača i ostalih slastica) sa nešto manje soka, limun Meyer je (kao križanac mandarine i limuna) pun soka, ali zato tanje kore. Lisbon je, što se tiče osnovnih karakteristika (debljina kore i količina soka), prijelazni oblik između ove dvije vrste i zapravo najracionalniji odabir.
Limuni dozrijevaju ovisno o lokalitetu, ali općenito možemo reći za Neretvu, od mjeseca studenog nadalje. Zahvalni su utoliko što mogu dulje ostati na stablu, tako da je nerijedak slučaj da se limunova kora nariba u pripremi uskršnjih kolača na način da se limun netom prije ubere sa stabla u vrtu.
Zbog posebnih zahtjeva uzgoja količine limuna su vrlo ograničene te ni iz bliza ne mogu zadovoljiti čak ni domaće tržište. Kod mene, primjerice, na gospodarstvu postoji nekih 10 -ak stabala limuna smještenih u pravilu u zavjetrini gospodarskih objekata ili kojeg većeg agruma te oni u idealnim uvjetima mogu dati 30 – 50 kg po stablu, ali se isto tako zna dogoditi, kao što je spomenuto, da pojedina godina prođe i bez njihova ploda.
Zbog posebnih zahtjeva uzgoja količine limuna su vrlo ograničene te ni iz bliza ne mogu zadovoljiti čak ni domaće tržište. Kod mene, primjerice, na gospodarstvu postoji nekih 10 -ak stabala limuna smještenih u pravilu u zavjetrini gospodarskih objekata ili kojeg većeg agruma te oni u idealnim uvjetima mogu dati 30 – 50 kg po stablu, ali se isto tako zna dogoditi, kao što je spomenuto, da pojedina godina prođe i bez njihova ploda.
U drugom dijelu priče o ostalim agrumima pročitajte (i pogledajte koju fotografiju) o naranči, grejpfrutu i još jednoj “egzotičnoj” vrsti agruma…