Skip to main content

Opuzen

Mala dolina
bogatog okusa

Krajnji jug Hrvatske, Dubrovačko – neretvanska županija, biser Mediterana, oaza u (suhom) kršu, donji tok ljepotice Neretve – tamo gdje se Ona s morem ljubi, bogatstvo života u svakom pogledu – Dolina Neretve, Opuzen – tu smo mi!
Proizvodnja agruma u Dolini Neretve počinje početkom 1960- ih godina, a danas predstavlja glavnu gospodarsku djelatnost ovog dijela Hrvatske. Na relativnoj maloj površini od par tisuća hektara nalazi se preko 2 milijuna stabala agruma, od kojih preteže mandarina.

Dolina Neretve – Opuzen

Osnova kvalitete agruma koji rastu u Dolini Neretve je velika količina sunca, kvalitetno aluvijalno tlo i slatka voda koju rijeka Neretva donosi. Smještena na 43° sjeverno od ekvatora Dolina Neretve je najsjevernije područje uzgoja mandarine u svijetu. Prednosti takvog uzgoja proizlaze u smanjenom broju insekata na stablima iz čega proizlazi ekološki proizvod – agrumi kojima je i kora za jelo i koji nisu nepotrebno tretirani raznim insekticidima i fungicidima.

Ovakav geografski položaj za sobom nosi i neke nedostatke kao što su periodički jake zime koje oštete stabla ili ih potpuno unište te smanje urod u nadolazećoj sezoni. Prirodno dozreli agrumi ručno se beru od kraja rujna do sredine veljače zahvaljujući cijeloj paleti različitih sorti koje su ravnomjerno posađene (od najranijih mandarina do kasnih crvenih naranči i kumkvata). Plodovi su izrazito ukusni i sočni zbog velike količine upijenog sunca i slatke vode koju rijeka Neretva donosi, a nalazi se u kanalima razasutim cijelom Dolinom Neretve.