Skip to main content
| | STIPE VULETIĆ

O ostalim agrumima – 2.dio

Slatka naranča, sorta Washington navel (lat. Citrus sinensis) najzastupljenija je od svih sorti naranče u Neretvi, prepoznatljiva po karakterističnom zadku. Vrlo sočna, debele kore, promjera oko 100 mm, težine cca 250 g. Dozrijeva u prosincu, a zahvaljujući svojoj debeloj kori može se sačuvati, bez posebnog skladištenja, mjesec i više dana.
Njena kora se također zna koristiti kao sastojak uskršnjih kolača, doduše ne netom ubrana sa stabla, ali očuvana u tami konobe ili garaže umotana u papir. Iz obitelji znam da je u berbi 1991./1992. par komada “vašingtonke” dočekalo i srpanj za jednu posebnu prigodu. Zbog svoje osjetljivosti raste u zavjetrini kuća ili gospodarskih objekata i nema je u većim količinama. Idealna je upravo za pripremu kolača i ostalih slastica, posebice orancina/narancina, slastice pripremljene od kore naranče i šećera. Kod mene na gospodarstvu ima ih 10 – ak komada i u punom rodu, starosti preko 15 godina, mogu dati preko 100 kg po stablu.
Crvena naranča samo je jedna od brojnih sorti naranče koje su u zadnjih dvadesetak godina zasađene u Neretvi. Karakteristična crvena boja, koju plod postupno dobija sve do kraja siječnja, potječe od pigmenta antocijanina. Crvena naranča se prvi put spominje na Siciliji još u 15. stoljeću, dok se danas uz Siciliju proizvodi masovnije i u Španjolskoj, dok je naša (neretvanska) proizvodnja poprilično mala – slobodnom procjenom – 10 – ak tona godišnje. Crvena naranča jedna je od najsočnijih i najukusnijih sorti naranče, što ne bi trebalo iznenaditi s obzirom da njeno dozrijevanje (od zametka do potpuno zrelog ploda) traje gotovo 7 mjeseci (od kraja lipnja do kraja siječnja).
Grejpfrut ili grejp (lat. Citrus × paradisi) – u Neretvi nije zastupljen značajnijim brojem jedinki, kao ni količinama. Gotovo svako obiteljsko gospodarstvo ga ima, ali tek za svoje potrebe. Žute je do žuto – narančaste kore (u punoj zriobi), unutrašnjost je žute boje (postoji i crveni grejp) i gorkog je okusa, međutim vrlo blagotvoran na zdravlje ;ovjeka. Plodovi su u promjeru 100 – 150 mm i težine od cca 300 g. Zanimljivo je da krošnja raste do 5 – 6 metara u visinu, a ako je ne kontrolirate (rezidbom) može doseći i do 10 metara što otežava samu berbu. Prinos grejpa zna u najrodnijim godinama doseći količinu od par stotina kilograma po stablu, ovisno o njegovoj veličini.
Kumkvat (lat. Citrus japonica), poznat još i kao Kineska naranča, zimzeleno je stablo sporog rasta koje daje male jajaste plodove veličine oveće masline. Plod se jede s korom i vrlo je ukusan, nadasve specifičan, a cijena mu je poprilična pa se u pravilu prodaje na četvrtinu ili polovinu kilograma. U Neretvu je došao relativno nedavno tako da nekakav plantažni uzgoj ne postoji, a time ni značajnije količine za prodaju. Ne podnosi niske temperature što je još jedna prepreka masovnijoj proizvodnji. Raste u zavjetrini kuća, po vrtovima, kao ukrasna biljka, a njegov urod se, prvih desetak godina, računa u desetcima komada s obzirom na sporost kojom stablo (krošnja) raste.