Unshiu owari
Kasna sorta koja se u Neretvi često naziva “Unšiju” ili samo “mandarina”. Svoj kultni status dobila je upravo time što se među prvima počela saditi. Primjerice kod mene u obitelji voćnjak pokraj obiteljske kuće u Mandarinskoj ulici u Opuzenu posađen je već 1965. godine upravo ovom sortom i tih 10 – ak “mandarina” i danas, unatoč svojih pola stoljeća, rađa uredno i daje vrlo kvalitetan, krupan i plosnat plod (126g i 63,3 mm u prosjeku), a okus je izvrstan. Dozrijeva u studenom i prosincu, tako je do prije 10-ak godina bilo pravilo (a ne iznimka) brati, jesti i prodavati “mandarinu” i do iza Božića. Posljednjih godina, uslijed blažih zima i nezainteresiranosti otkupljivača (zbog manjih količina iste sorte) berba ove sorte, a time i sveukupna berba (ne računajući klementine) završava sredinom prosinca.