Skip to main content
| | STIPE VULETIĆ

O sortama mandarina

Zorica rana, neretvanska sorta koja je ime dobila po ing. Zorici Velagić koja je s dr.sc. Živkom Gatinom 1970 – ih godina radila na projektu agruma u Dolini Neretve pri PIK – u Neretva iz Opuzena. Sorta Zorica rana dolazi na rod krajem rujna i jedna je od najranijih, dakle spada u skupinu vrlo ranih sorti.
“Plod je vrlo kvalitetan, plosnato-okruglog oblika, prosječne veličine 60,1 mm i mase 121 g. Kožica je tanka, srednje priljubljena, narančaste boje. Meso je fine strukture, bez sjemenki, veoma sočno i izvrsnog okusa.” (*Popović, Vego 2010.)

Chahara

Chahara pripada skupini vrlo ranih sorti i zrela je za berbu krajem rujna i početkom listopada. Plod je velik (177 g i 76,3 mm), dobrog općeg izgleda, plosnatog oblika. Kožica ploda je žuto-narančaste boje i srednje debljine. Meso je fine strukture, bez sjemenki i veoma sočno, dok je okus subjektivno ocijenjen kao izvrstan.

Ichumare i Wakiyama

Od vrlo ranih sorti postoje još dvije značajnije, a to su Ichumare i Wakiyama. Ichumare ima patuljastu krošnju i mali prinos po stablu, ali se zato sadi gušće (na tek 1 metar razmaka). Plod joj je velik (133 g i 77 mm) za razliku od ploda Wakiyame koji je poprilično sitan (73 g i 54 mm), dok je krošnja tek nešto veća. Obje sorte dozrijevaju u rujnu.

Kawano wase

U Neretvi poznata kao i “ruska”. Rađa obilno plodove tanke kore i izvrsnog okusa (165 g i 71,4 mm). Dozrijeva u listopadu i iako je deklarirana kao rana sorta već predstavlja iskorak prema kasnijoj fazi berbe jer se berba Kawano wase u pravilu razvuče do studenog mjeseca. Meni osobno izvrsnog okusa, izgleda pogotovo, možda i ponajbolja za jelo od svih sorti mandarine.

Unshiu owari

Kasna sorta koja se u Neretvi često naziva “Unšiju” ili samo “mandarina”. Svoj kultni status dobila je upravo time što se među prvima počela saditi. Primjerice kod mene u obitelji voćnjak pokraj obiteljske kuće u Mandarinskoj ulici u Opuzenu posađen je već 1965. godine upravo ovom sortom i tih 10 – ak “mandarina” i danas, unatoč svojih pola stoljeća, rađa uredno i daje vrlo kvalitetan, krupan i plosnat plod (126g i 63,3 mm u prosjeku), a okus je izvrstan. Dozrijeva u studenom i prosincu, tako je do prije 10-ak godina bilo pravilo (a ne iznimka) brati, jesti i prodavati “mandarinu” i do iza Božića. Posljednjih godina, uslijed blažih zima i nezainteresiranosti otkupljivača (zbog manjih količina iste sorte) berba ove sorte, a time i sveukupna berba (ne računajući klementine) završava sredinom prosinca.

Okitsu

Rana sorta koja dospijeva u listopadu, prosječne mase 136 g te promjera 68,1 mm. Plod je velik i plosnat, kora je glatka, a meso je vrlo sočno. Od ranih sorti, meni osobno bez premca, najboljeg okusa i izgleda.

Saigon, Kuno i Seto

U skupinu sorti srednje zriobe pripadaju: Saigon, Kuno i Seto. Beru se u studenom mjesecu, plod im je dobrog izgleda, velik i plosnat (u prosjeku 185 g i 85 mm).
…u idućem postu nešto više o ostalim vrstama agruma, njihovom rastu, dozrijevanju, berbi i ostalom.
* Pomologia Croatica, vol.16 – 2010., br.3 – 4 .: Sortiment mandarine na području Opuzena; Luka Popović i Dijana Vego (Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet u Mostaru)